Петък, 2022-12-02, 3:54 AM

НЧ "П.Р.Славейков 1928" - Варна

Main | Registration | Login Welcome Guest | RSS
Регистрация
Предстоящи събития по дати /избери дата/
«  Декември 2022  »
НедПонВтСрЧетПетСъб
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Search
Site friends
Табло за съобщения
Оценете дейността ни
Помогнете ни с мнение
Total of answers: 188

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА


НЧ “ П.Р.СЛАВЕЙКОВ “ – ВАРНА


       НЧ “П.Р.Славейков “ в с. Владиславово вероятно е открито през 1914 г. , след  Балканската и Междусъюзническата  война .Първоначално се е помещавало в училищната стая на училище “Св. Св. Кирил и Методий “. През 1936 г. в северозападния край на църковния двор е построена втора класна стая , която се е ползвала от читалището , а днес се използва за жилище на свещенника .Църковната стая остава да се ползва от читалището , което разполага с  около 300 тома книги . На 24.01.1936 г. се провежда общоселско  събрание , на което  се избира комитет , който да се заеме със строежа на нова двуетажна училищна сграда . Новата сграда е завършена през  есента на 1937 г. На първия етаж под двете класни стаи е направен салон със сцена , където работи и читалищната театрална трупа . Дейността на читалището се е състояла в раздаване на книги за прочит и  колективно четене на вестник , получаван в селото единствено от  читалището .След 1925 г. младежите започват да представят театрални постановки като “Албена “ , “ Хан Татар “ , “Иванко , убиецът на Асеня I “ и др.


През септември 1937 г. е организирана младежка кооперативна група , в която влизали всички студенти и ученици – 15  души. През следващите  5-6 години групата е работила от името на читалището , като е изнасяла пиеси  в новия салон , а също така  и коледувала . От 1937 г. до 1939 г. с парите от коледуването и от дарение на кредитна кооперация “Съгласие “ – с. Владиславово е завършено и обзаведено училището и читалищния салон .


    От създаването си до сега НЧ”П.Р.Славейков” не е променяло своето име , но се е налагало многократно да преустановява дейността си и да променя местонахождението си по различни причини . От 1974 г. до днес читалището работи  непрекъснато . От 1974 г. читалището няколко пъти сменя  сградата си .Помещавало се е  последователно в сградата на първото училище , която се намирала до църквата “Св. Димитър” . През 80 –те  години НЧ”П.Р.Славейков” и библиотеката към него са се помещавали последователно в сградите на две одържавени къщи ,които се намират срещу ОДЗ №11 „Детски свят” , недалеч от Българска поща – клон “Вл. Варненчик” . След реституцията тези къщи са върнати на собствениците си . От 1989 г. НЧ”П.Р.Славейков” се помещава в настоящата сграда на бул.”Константин и Фружин” №21 . Сградата първоначално е  строена за кино салон и е предоставена за безвъзмездно ползване на НЧ”П.Р.Славейков” . Има салон с 380 места , репетиционни зали и хореографска зала , помещения за гардеробна и склад , две учебни зали и две канцеларии . По – късно служителите в читалището  преграждат фоайето между двете канцеларии на втория етаж , непосредствено пред входовете за балкона на салона . По този начин се изгражда помещение за библиотеката на читалището , която до този момент се е намирала в къщата срещу ОДЗ №11 , а също и за втора канцелария , където се провеждат срещи на читалищните настоятели . До библиотеката е обособен и кабинет за чуждоезиково обучение и компютърна грамотност. Във фоайето на първия етаж е обособена конферетна зала и галерия „Палитра”


     Читалището извършва  културно – просветна , възпитателна и образователна дейност .Възродява и запазва  местни обичаи и традиции .Организира празници и чествания .


     Към читалището съществува ДТА”Китка цвете” с над 60 деца , който през 2002 г.  отпразнува своя 25 годишен юбилей. Към НЧ”П.Р.Славейков” има музикална школа  - клас  пиано, акордеон, гайда , детска вокална група , модерни танци , изобразителна дейност, английски езикови школи, школа за компютърна грамотност . В читалището провежда своята дейност клуб по бойни изкуства . От 2001 г. ежегодишно се провеждат “Празници на Владиславово”  в рамките на четири дни – от 21.05 .  до 24.05. , с участието на чуждестранни колективи . Те са продължение на традицията за отбелязване  празника на някогашното с.Владиславово – 21.05.  В рамките на “Празници  Владиславово – 2001 “ беше издаден  със съдействието на Район “Вл.Варненчик” , Издателство “Славена” и Държавен архив – Варна   “Сборник от матариали от историята на Владиславово “. По случай второто издание на “Празници Владиславово – 2002” излезе от печат и първият брой на вестник “Празници Владиславово” , като в следващите години продължи  неговото издаването. Към читалището съществува постоянна галерия с произведения на местни автори: Куню Китанов, Росен Германов, Мария Стоева, Жечка Раденович. Читалището, съвместно с Дружество на хореографите – Варна и Туроператорска фирма „Квинта 94” организират Международен конкурс „Изкуство и приятели”.


    Ръководен орган на читалщето е Читалищното настоятелство , което има 11 настоятели. Висш ръководен орган на читалището е Общото събрание  ,  което избира  Читалищното настоятелство  за срок  до 3 години . Читалищното настоятелство се явява пряк ръководен орган на читалището . Общото събрание се свиква  най-малко веднъж годишно . Читалищното настоятелство се събира  няколко пъти в годината . Председателят е лицето , което  представлява  читалището и се избира също в срок до 3  години . Секретарят на читалището се назначава от  Читалищното настоятелство . В момента читалището има  7 щатни бройки .


 


 

Copyright MyCorp © 2022
Hosted by uCoz