Петък, 2022-12-02, 4:39 AM

НЧ "П.Р.Славейков 1928" - Варна

Main | Registration | Login Welcome Guest | RSS
Регистрация
Предстоящи събития по дати /избери дата/
«  Декември 2022  »
НедПонВтСрЧетПетСъб
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Search
Site friends
Табло за съобщения
Оценете дейността ни
Помогнете ни с мнение
Total of answers: 188
 
ГАЛЕРИЯ “ПАЛИТРА”

 

На 21.12.2004г., във фоайето на читалище “П.Р. Славейков”, първата  художествена галерия на територията на район “Вл. Варненчик”,  отвори врати за всички жители и гости на квартала и града. Галерия “Палитра”, която е с установен статут се вписва, като основна дейност на читалището и има за цел да представя и популяризира изкуството на местни и други творци, както и оформление  на постоянна галерийна сбирка. Предизвикателство за читалището е да работи с млади хора, да им подава ръка, за да усетят силата, която носят в себе си. Уредник на галерията е Росен Германов Даскала – художник и преподавател по изобразително изкуство.
През изминалите четири години в галерията бяха изложени платната на много творци. Сред тях е художника Куню Китанов /живопис/, Росен Германов  Даскала /иконопис/, Жечка Радинович, Любка Бонева, Мариана Шишкова, Ваня Иванова, Максим Петков /пластики/. В галерията „Палитра”, бе и творческия дебют на младите  художнички Надежда Койчева  и  Наталия Атанасов,  както и картинната изложба на малката  Ния Папазова – носителка на Първа награда в І-ва възрастова група на конкурса „Децата на Владиславово рисуват – 2007”. В галерията гостува и изложба на картини и гоблени на Корейско традиционно изкуство, ръчно изработени уникати от естествени материали. Осъществяването й бе възможно с изключителното съдействие на културното аташе на посолство Корея. За първи път в галерията бе подредена изложба на антикварни печатни издания, посветена на 356-годишнина от издаването на първата печатна книга на новобългарски език „Абагар”. Изданията бяха любезно предоставени от настоятелите Петър Пенков и Йонко Койнов.След разширяване на постоянно действащата галерия „Палитра” в нея се представиха със самостоятелни изложби – Росен Германов  и варненски художници участници в ХІV международно биенале на графиката. В изложбената зала бяха изложени 22 гоблена на библейска тема, както и модели на цветя. „От сърцето и ръцете на българската майка”, бе дебютна изложба на гоблени на г-жа  Славка Пеева. Надежда Иванова – екстрасенс от ново поколение изложи своите платна от биоенергийни картини. Уникална изложба  - оригами за България и Варна бе представена в галерия „Палитра”. Експозицията  с различни хартиени форми изработени по законите на японското изкуство изпълни галерията в читалището.
 

 

Изложба на Росен Германов Даскала
 
СТАТУТ

НА ГАЛЕРИЯТА ПРИ ЧИТАЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ” – ВАРНА

 

 

1.                 Целта на галерията е да показва периодично новите произведения на местни и други художници, а наред с това и формиране на постоянна сбирка от произведения на живопистта, графиката и пластичните изкуства.

2.                 Галерията е част от основната дейност на НЧ „П. Р. Славейков” и се стопанисва от щатния персонал на читалището.

3.                 Отговорник за галерията извън щатния персонал е  – настоятел на читалище „П. Р. Славейков”.

4.                 Галерията дава възможност за изява на художници на местно, регионално и национално ниво, в областта на изобразителното и приложно изкуство. Тя стимулира събирателската дейност в областта на художественото изкуство.

5.                 Подборът на произведенията, при подреждане на изложби на художници, които не са местни автори, ще се осъществява от комисия специалисти /художник, културолог, изкуствовед/ и председателя на читалището.

6.                 Редът на подреждане на изложбите се определя от автора /авторите/, представящи изложбата.

7.                 Галерията е постоянно действаща и е с работно време, съвпадащо с работното време на щатния персонал на читалището. В почивни и празнични дни галерията може да бъде отваряна от отговорника.

8.                 Авторите, осигуряващи изложби не заплащат наем за ползване на галерията, а предоставят в собственост на читалището едно свое произведение.

9.                 Галерията се поддържа със средства, осигурени от бюджета на читалището, спомоществователи и дарители.

 

Copyright MyCorp © 2022
Hosted by uCoz