Петък, 2022-12-02, 6:02 AM

НЧ "П.Р.Славейков 1928" - Варна

Main | Registration | Login Welcome Guest | RSS
Регистрация
Предстоящи събития по дати /избери дата/
«  Декември 2022  »
НедПонВтСрЧетПетСъб
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Search
Site friends
Табло за съобщения
Оценете дейността ни
Помогнете ни с мнение
Total of answers: 188

Читалище “П.Р.Славейков” работи по програми и проекти, даващи възможност за ориентирането му в променящата се социална среда ( като партньор по проект: “Насърчаване на частната инициатива на безработни младежи от малцинствен произход и такива в неравностойно социално положение, жители на град Варна ). Читалището работи с БТ – Варна по: “Национална програма – помощ за пенсиониране и “Програма за стимулиране на квалификацията и професионалното обучение”. Читалището участва в програма „Гъвкави форми на заетост” към  Бюрото по труда – Варна, която даде възможност да се увеличи колективът на читалището с нужните работници и служители.

Читалището е участник в “Читалищна мрежа за развитие” с координатор Фондация за развитие “Читалища”. Тази мрежа бе учредена от читалища, които споделят разбирането на съвременния образ на тази исконно българска институция.

През 2002 година, би финансиран проект „Създаване на клуб за подпомагане на деца в риск в  Район „Вл. Варненчик” с портньорr по проекта петте училища на територията на ж.к. „Вл. Варненчик” и кметство Владиславово.

В проектите и програмите, които екипа на читалището разработва , приоритет имат младите хора с техните проблеми и идеи. Така беше осъществена идеята за естетизация на свободни архетектурни площи в стил графити с цел превенция на вандализма на проект „Не искам сиво .- искам красиво!”, финансиран от Община Варна, Дирекция „Младежки дейности и спорт”. Участниците в проекта (ученици от 7 до 10 клас) под ръководството на Росен Германов и Цветанка Тонева подготвиха и изработиха 3 графитни проекта, един от които е на южната стена на читалището. По проекта бе издадена и дипляна.
 
                      
Участниците в проекта и техните ръководители Росен Германов Даскала и Цветанка Тонева станаха автори на логото на читалището
 
Друг успешно приключил проект е проекта „Прегръдка за теб”, който също бе одобрен и финансиран от Община Варна, Дирекция „Превенции”. Читалище “П.Р.Славейков” – Варна работи в партньорство с ОДЗ№11”Детски свят” за превенция на агресивното поведение на деца в предучилищна възраст.
                                    
                    
              Д-р Цветушка Илиева с малките участници в проекта
 

Някои от програмите и проектите са в партньорство с други организации, а именно:

Проекта „Фолклорът – пътуване към миналото и към себе си”, съвместно с Хуманитарна гимназия „Константин Преславски”. Читалището подкрепи проекта на СОУ”П.К.Яворов” – „Помогни ми да опазя земята за утре”, който е финансиран от фондация „Велдверк” и програма МАТРА на Кралство Холандия, сдружение „Природа на заем” в партньорство с МОН, МОСВ и инициатива „Дарвин” на британското правителство.

По спечелен проект за допълваща субсидия на Министерството на културата на РБългария, читалището оборудва своята библиотека с два компютъра на стойност 2000 лв.Друг спечелен проект пред Дирекция „Книги и библиотечно дело” към Министерство на културата, освежи с нови, интересни заглавия библиотеката. Читалището участва в конкурс за финансова подкрепа на библиотеките за обновяване на фондовете им с нова литература. Бяха закупени някои от най-търсените справочни и художествени издания.

През 2007 г. и 2008 годена читалището отново спечели два проекта за обогатяване на библиотечния фонд, както и допълваща субсидия за книги  и основен ремонт. През 2007 година читалището кандидатства и спечели проект, финансиран от Министерството на културата за средства за ремонт от допълваща субсидия и средсва за периодичен печат. Заедно с предвидените средства по бюджета на читалището и отпуснатите целеви средства от Община Варна се ремонтира хореографска зала. Същата вече е с дюшеме, станки и огледала, окачен таван.
 
                          
                             реновираната хореографска зала
 
Заедно с ремонтните дейности по хореографска зала бе разширена галерия „Палитра”, обособен бе кабинет „секретар”, както и кабинет „художествени ръководители” и „книгохранилище”, обновена бе с ПВЦ-дограма и ламинат библиотеката и кабинет „касиер-домакин”, като същите бяха изцяло оборудвани със съвременна офис мебел.
За осъществяване на основните си дейности и цели читалището си партнира с местната власт, НПО и други сродни организации, както и с Дружество на хореографите, училища, детски градини и др.

           

           

Copyright MyCorp © 2022
Hosted by uCoz