Петък, 2022-12-02, 5:34 AM

НЧ "П.Р.Славейков 1928" - Варна

Main | Registration | Login Welcome Guest | RSS
Регистрация
Предстоящи събития по дати /избери дата/
«  Декември 2022  »
НедПонВтСрЧетПетСъб
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Search
Site friends
Табло за съобщения
Оценете дейността ни
Помогнете ни с мнение
Total of answers: 188

Следвайки празничния си календар, читалището организира концерти и чествания по различни поводи: 9 май – Деня на Европа, 11 май – професионалния празник на българския библиотекар, 1 октомври – Международния ден на музиката, поезията и ден на възрастните хора.

По повод 3 март пред паметника на 56-мата руски воини се извършва традиционното поклонение по случай Освобождението на България. На него присъстват представители на Община Варна, консулства, районни кметове, представители на политически партии, организации, сдружения, училища и детски градини.
           
поклонението пред паметника е неизменна част от отбелязването на националния празник
Спазвайки празничният календар, читалището отбелязва традиционно Бабинден, Трифон Зарезан, Баба Марта, Цветница. Провеждат се конкурси за: най-добра кукерска маска, за най-атрактивна валентинка, както и благотворителен мартенски базар, средствата от който се  даряват на болно дете от района.
            
Кметът на Район "Вл.Варненчик" - Добромир Джиков извършва традиционното зарязване пред читалището
 
 

За най-малките читалището организира по различни поводи детски утра „Мамо, виж ме!”. Те имат за цел да представят най-талантливите и най-атрактивните деца от района, както и да провокират родителите да дадат шанс за изява на своите деца.

На 16 юни, 2002 година, стартира ежемесечен конкурс за талантливи деца от 3 до 13 години под наслов „Мамо, виж ме!”. Детското шоу все още продължава да поддържа интерес и да бъде очаквано от деца и родители. Амбицията на организатора – читалище ”П.Р.Славейков” е да продължат изданията на детско утро „Мамо, виж ме!”, като се върне конкурсната прогрма и най-добрите участници бъдат поощрявани с награди. Читалището разчита на подкрепата на спонсори, които да стимулират талантите на Владиславово.
 

 

В дните от 21 до 24 май 2008 г. в район „Владислав Варненчик” се провеждат „Празници Владиславово”. Те са продължение на традициите за отбелязване празника на някогашното село Владиславово, който е на 21 май в чест на Св. Св. Константин и Елена. На този ден владиславовци са посрещали много гости, всеки дом е празнувал, а на площада е имало песни, хора и веселие.

Празникът се възстановява отново през 1985г. като става все по-популярен и очакван от жителите на квартала, за които културните събития на града остават встрани, поради отдалечеността от центъра на града. Внасянето на нови елементи в празника го правят все по-интересен и привлекателен за хората.

Намерението на организаторите: Район „Вл. Варненчик” и НЧ”П.Р.Славейков” бе да разширирят културните прояви на празниците, както по продължителност, така и с включване в програмата на български и чуждестранни фолклорни колективи.

„Празници Владиславово” протичат в рамките на четири дни от 21 до 24 май 2008г. и започват с празничен водосвет в параклиса „Св. Св. Константин и Елена” в местността „Ментеше”. Тържественото откриване и концертите на участниците е организирано на сцената на читалището в квартала. В програмата на  „Празници Владиславово” са включени много изяви: изложби на на наградени рисунки от традиционния конкурс „Децата на Владиславово рисуват”, както и на творби на учители и художници от района, спортен празник за децата детските градини, футболен турнир за Купата на кмета.  В дните на „Празници Владиславово” организаторите подготвят много изненади , като станалият вече традиционен конкурс за красота „Мис Владиславово”, среща на учители в „Час на учителя”, концерти на гостуващи колективи от чужбина. Във връзка с „Празници Владиславово” излиза от печат вестник „Празници Владиславово” – издание на НЧ”П.Р.Славейков”- Варна за културните събития на квартала.

Copyright MyCorp © 2022
Hosted by uCoz