Петък, 2024-04-19, 10:24 AM
Читалище "П.Р.Славейков" - Варна
Main | Registration | Login Welcome Guest | RSS
Регистрация
Предстоящи събития по дати /избери дата/
«  Март 2009  »
НедПонВтСрЧетПетСъб
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Search
$Search_FORM$
Site friends
Табло за съобщения
Оценете дейността ни
Помогнете ни с мнение
Total of answers: 189
Main » 2009 » Март » 1 » Изложба - базар "Баба Марта бързала"
Изложба - базар "Баба Марта бързала"
9:49 AM
Вече традиционна, нашата изложба - базар "Баба Марта бързала" има за цел не просто да ни зарадва за празника, но и да набере средства за дете, страдащо от левкимия. В пъстрата изложба участват експонати на деца от детските градини и училищата в района, но тя разбира се е отворена за всички сръчни ръце от квартала. Изложбата ще продължи до 4 март във фоайето на читалището.

В народните представи пролетта идва с пристигането на баба Марта. Нейният двойствен образ – ту весел, ту сърдит, едновременно утвърждаващ и отрицаващ, представя женското, пораждащо живота начало, и в същото време – пак женското, но стихийно, рушащо начало.
Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето.
Белият цвят на мартеницата първоначално символизира мъжкото начало, силата, светлата, соларна зона. По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността – белият цвят е цветът на Христос. Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането. Първоначално женските сватбени носии са червени.
Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия.


Сутринта рано стопанките простират или закачват пред домовете си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци: те пазят къщата, да не влезе в нея злото – болести и немотия. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце. Ето го и най-популярното стихче, посветено на празника.

БАБА МАРТА БЪРЗАЛА
Йордан Стубел

Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени:

Първом на гората –
Да листят листата.
И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,
Първият певец,
Косер хубавец.

После на градините –
Да цъфтят гиргините
И латинки алени,
И божури шарени.
Ябълки да зреят,
Круши да жълтеят.

А пък на дечицата
Върза на ръчицата
Мартенички чудни
Със ресни червени,
Да са ранобудни,
Да растат засмени.
Views: 1804 | Added by: natalka | Rating: 0.0/0 |
Copyright MyCorp © 2024
Hosted by uCoz